2012-03-07 16:03:34• hírek • Mediafax/Mti

Bányászok tüntetnek magasabb bérekért

Magasabb bérekért és jobb munkakörülményekért tüntetnek Romániában a Zsil-völgyi bányászok, akik immár harmadik napja vonultak utcára szerdán.

A tüntetők száma szerdán volt a legnagyobb, a román Mediafax hírügynökség szerint 5 ezren tiltakoztak a román Országos Kőszéntársaság (CNH) udvarán. A bányászok Petrozsény utcáin is felvonultak, a transzparenseken egyebek között az volt olvasható, hogy "Elfogyott a Zsil-völgyi bányászok türelme!".

A vájárok elégedetlenségének legfőbb oka, hogy márciusban nem kapták meg a veszélyességi pótlékot, amiről az év elején megállapodást kötött a bányászok szakszervezete a román kormánnyal.

A gazdasági minisztérium új vezetősége azt állítja, hogy a megállapodásnak nem volt törvényes alapja, hiszen a kormány nem tehet különbséget a bányászok és a többi közalkalmazott között.

Borbély Károly, a román gazdasági minisztérium államtitkára korábban elmondta: megpróbálnak javítani a bányászok munkakörülményein azáltal, hogy az állami vállalat által hőenergia-központoknak eladott szén árát módosítják, hogy nagyobb bevételre tehessen szert a vállalat.

Szerdán délben a bányászok szakszervezeti vezetői Bukarestbe utaztak, hogy tárgyaljanak a kormány képviselőivel.

A kormány a múlt héten fogadott el határozatot arról, hogy az idén 213,085 millió lej állami támogatást kaphat a CNH. A kabinet közleménye szerint a 2011-2018 közötti időszakban összesen 1,17 milliárd lej állami támogatásra lesz jogosult a bányavállalat, miután az Európai Bizottság elfogadta a nem versenyképes bányák állami támogatással való bezárására vonatkozó döntést. Ez lehetővé teszi, hogy az Európai Unió tagországai állami támogatást nyújtsanak a nem versenyképes kőszénbányáknak állagmegőrzésre és a kitermelés fokozatos felszámolására, illetve garantálják az elbocsátottaknak járó végkielégítések folyósítását.

A román kormány tervei szerint a CNH jelenlegi kőszéntermelő bányái közül 2018-ig felszámolják a petrillai, az urikányi és a parosényi kitermelést, másik négy egységben (Lupény, Livezeni, Lónya és Vulkány) viszont folytatódik a kőszénbányászat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: